חלב פרה- רגישות ואי סבילות
- ד"ר דוד שלר
- Feb 25, 2016
- 2 min read
שאלה: כל פעם כשהילדה שלי בת העשר שותה חלב, יש לה כאב בטן ושלשול. היא אלרגית לחלב?
בתגובות לחלב צריך להבדיל בין אלרגיה לחלבון בחלב לבין אי סבילות ללקטוז- סוכר החלב.
אלרגיה לחלב זו האלרגיה למאכל שהכי שכיחה בגיל הילדות ופוחתת ועוברת לרוב עם הגיל.
בשל השכיחות והמסוכנות מומלץ לא לצרוך חלב ניגר עד לגיל שנה ומוצרי חלב עד לגיל שישה חודשים
מה הסימנים של אלרגיה?ישנם סימנים המופיעים מיידית ועד שעתיים לאחר השתיה .יתכנו תגובות של פריחה,נפיחות ועד לשוק אנאפילקטי.
ישנם סימנים המופיעים לאורך זמן כמו פריחות מסוג אטופיק דרמטיטיס, כאב בטן עוויתי ,רפלוקס, יציאות רכות, דלקות אוזניים ועד לבעיות התפתחות (FTT).
איך אאבחן אלרגיה? לפי סיפור המחלה ומבחני תגר עוריים לחלב. ניתן גם לבדוק נוגדנים ספציפיים בדם ולפעמים גם נותנים חלב בהשגחה רפואית בלבד!
איך מטפלים? הטיפול אינו קל ודורש להימנע לחלוטין מחלב ומוצרים המכילים חלב. חשוב שבני המשפחה ילמדו איך לטפל בזמן תגובה אלרגית קשה ומומלץ שיהיה מזרק EPIPEN בצמוד לילד.
אי סבילות ללקטוז נובעת מחוסר יכולת של הגוף לספוג לקטוז. הבעיה בדרך כלל בגלל חסר באנזים הלקטז שמפרק את סוכר החלב או בגלל פעילות ירודה שלו. לרוב החסר נובע מפגיעה ברירית המעי כמו בזמן הרעלת מזון ולעיתים בשל בעיה בביטוי גן האנזים.
איך זה מתבטא?כאב בטן,נפיחות,גזים ושלשול. לעיתים הקאות.
איך אני אאבחן?לפי הסיפור,בדיקה גופנית. אם הסימנים נעלמים לאחר הימנעות מאכילת מוצרי חלב במשך כ 7 ימים זה גם תומך. ניתן לעשות תבחין נשיפה ששותים לקטוז ומודדים את המימן הננשף .
אז מה עושים? מפחיתים צריכת מוצרי חלב אך לא נמנעים לגמרי. מומלץ לצרוך מכסימום שתי כוסות חלב ביום (או ערך זהה של לקטוז). כשאוכלים יותר,ניתן ליטול תכשירים של אנזים הלקטז לפני הארוחה החלבית.
בשני המצבים כדאי להתייעץ עם דיאטנית או רופא לגבי צריכת תחליפים להשלמת חלבון, סידן וויטמין D החיוניים לגוף
Comments